סגולות הקינמון

סגולות הקינמון

הקינמון הינו צמח תבלין ריחני בעל סגולות רפואיות עתיקות יומין עוד מתקופת ממלכת מצריים והשתמשו בו רבות גם ברפואה הסינית העתיקה, לקינמון שימושים רבים: הוא משמש בטקסים דתיים, ובעבר גם בטקסים למשיחת מלכים. לתיבול מאכלים, עוגות וקינוחים והוא נחשב לאחד התבלינים הפופולאריים ביותר בעולם.

הקינמון או בשמו המדעי הרשמי Cinnamomum Verum הוא עץ ירוק עד עם עלים מרשימים הנישא לגובה של כ-20 מטר הוא גדל באזורים כמו מזרח אסיה, דרום אמריקה וגם במצריים. ישנם למעלה מ-300 זנים שונים של קינמון אך רק מעטים מהם מוכרים לנו כתבלין הקינמון הנפוץ.

הקינמון הנפוץ כתבלין הוא למעשה קליפת העץ, התבלין מופק על ידי גירוד החלק הפנימי של הקליפה ייבושה וטחינתה לאבקה. לעיתים הקליפה נותרת בצורתה הטבעית ומוגשת לנו כמקלות הקינמון המוכרים. לאורך ההיסטוריה נשזר הקינמון בטקסי הדת, ביהדות וגם בנצרות, כאשר הוא מהווה את אחד מניחוחות הקטורת הפופולאריים.

98% מהקינמון בעולם מגיע מסין, אינדונזיה, סרי לנקה וויטנאם. הקינמון הנפוץ ביותר בעולם הוא הקינמון הסיני שצבעו האדמדם מבדיל אותו מסוגי קינמון אחרים כמו קינמון ציילוני או קינמון סייגוני, ששניהם כהים יותר. הקינמון הציילוני אינו מיובא לארצות המערב, אך ניתן להשיג אותו לצרכים שונים, לרוב לא לצרכי תבלון ומאכל.

השימוש בקינמון הסיני נפוץ בגלל עלותו הזולה אלא שהוא מכיל קומרין, חומר מסוכן לצריכה בכמות גדולה. לעומת זאת הקינמון הציילוני מכיל כמות מזערית של הקומרין ולכן עדיף לצרוך אותו. חומצת הקינמון המיוצרת מקליפות העץ ומזוקקת משמניו הטבעיים משמשת כחומר גלם במגוון תחומים, ביניהם תעשיית הממתקים, תעשיית הקוסמטיקה וגם תעשיית חומרי ההדברה.

סגולותיו הבריאותיות של הקינמון

הקינמון נחשב לחומר מרפא בזכות הרכיבים הפעילים שבו, שמסייעים לפי הרפואה הטבעית בעיקר להורדה ואיזון של רמת הסוכר בדם. מסיבה זו הוא מומלץ לשימוש אצל חולים בסכרת, זאת משום שחומרים כמו אפיקטכין וקטכין הקיימים בו מסייעים גם לספיגת האינסולין.

הרפואה הסינית שמבדילה בין חומרי מרפא שונים בין היתר לפי יכולתם לחמם ולקרר את הגוף כשיש צורך בכך, מחשיבה את תבלין הקינמון כחומר מחמם ולכן קושרת את יתרונותיו להורדת חום, לטיפול במחלות חורף כמו נזלת ושיעול. על פי הרפואה הסינית יש ללעוס מקל קינמון או להרתיח קינמון במים וכך ניתן לטפל בבעיות כמו חום, שיעול, נזלת והתקררות.

קינמון גם מסייע להפחתת מחלות כלי דם וכולסטרול, העובדה שמדובר בחומר אנטי-אוקסידנטי פירושה שניתן להיעזר בקינמון לשיפור פעילות הדם, תפקוד מוחי, הפרעות עיכול ועוד מגוון מצבים הנקשרים עם תזונה לקויה, כולסטרול או בעיות במערכת העיכול. לפי מחקרים שונים, קינמון יכול לסייע גם לסובלים מכאבי ראש חזקים, בעיקר כאשר מורחים שמן קינמון על הראש, לסייע לטיפול בבעיות שיניים ופה, ביניהן מחלות חניכיים או דלקות שקדים.

מחקרים ותגליות על סגולות הקינמון

סגולותיו הרפואיות של הקינמון צועדות איתו במשך אלפי שנים, כאשר הרפואה הסינית העתיקה היא זו שזיהתה לראשונה את העובדה שמדובר בצמח שיכול לסייע ללא מעט בעיות בריאותיות, מהורדת חום ועד לחימום הגוף כנגד כאבים עם השנים פורסמו מחקרים חדשים על סגולות הקינמון וכיום נחקרים השימושים האפשריים בקינמון לטיפול במחלות נגיפיות וחיידקיות וכן בסוכרת ואלצהיימר. להלן כמה מהמחקרים הבולטים שנעשו על הקינמון ומסקנותיהם:

השפעת הקינמון על רמת הסוכר בדם

למעלה מעשרה מחקרים נעשו בשנים האחרונות בנושא הקשר בין קינמון והמלחמה נגד סוכרת. תוצאות הבדיקות שבוצעו במהלך המחקרים הראו באופן מפורש כי המטופלים שצרכו קינמון באופן קבוע נהנו מירידה של רמת הסוכר בדם וכן ירידה ברמת הכולסטרול הרע. ללא תופעות לוואי שליליות. המסקנה הייתה כי במהלך שלושה חודשים של צריכת קינמון ניתן להוריד את רמות הסוכר באופן מובהק ולכן לשלוט בצורה טובה יותר במחלת הסוכרת.

השפעת הקינמון על עיכוב אלצהיימר

בשנת 2011 בוצע במחלקה לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל אביב מחקר שבדק האם צמח הקינמון כולל חומרים שיכולים לעכב את התפתחות מחלת האלצהיימר. בתוך צמח הקינמון זוהה חומר המכונה CEppt המצליח לעכב אלצהיימר על ידי עיכוב יצירת משקעי החלבון הרעילים המצטברים במוחם של חולי האלצהיימר ויוצרים את תופעות המחלה.

בנוסף, הוסק מהמחקר שהחומר הפעיל הזה שנמצא בתוך צמח הקינמון מסייע בשיפור הזיכרון. חשוב לציין שבמחקר סייגו את התוצאות בכך שאין לצרוך כמויות גדולות של צמח הקינמון בשל חומרים אחרים הקיימים בו שעלולים ליצור בעיות בריאותיות, במיוחד קומרין שנחשב לחומר לא בריא.

https://www.hayadan.org.il/cinamon-against-alzheimer-1306117

סקירה מחקרית של חוקרים מאוניברסיטת מרילנד, אשר הקיפה את כל המחקרים שנעשו עד היום על קינמון מצאה שהוא מפחית הידרדרות של מחלת אלצהיימר, וכן מפחית התפתחות תהליך סרטני, בעיקר דרך בלימת התפתחות כלי דם חולים המספקים דם לגידול. בנוסף, הוא תורם לשיפור מצב של שחלות פוליציסטיות ותורם לאיזון לחץ הדם כפי הנראה, בזכות שיפור פעילות האינסולין שמגביר את הפרשת הנתרן יחד עם נוזלים מיותרים בגוף. איזון נוזלי הגוף תורם לאיזון לחץ הדם.

על פי דירוג כמות נוגדי חמצון במזונות ORAC כמות נוגדי החמצון בקינמון היא בין הגבוהות שיש במזון.

שמן הקינמון אשר מופק מהעלים של עץ הקינמון הוא אמנם רעיל למאכל אבל הוא יכול לסייע בלא מעט בעיות בריאותיות, בשימוש חיצוני. בין היתר הוא ממריץ לחץ דם ולכן יכול לסייע לבעלי לחץ דם נמוך. בנוסף הוא מסייע לאנשים שסובלים באופן קבוע מקור בידיים או ברגליים ובכל חלקי הגוף ויכול גם לטפל בכאבי מחזור בשל היכולת שלו לחמם את האיזור ובכך להקל על הכאב. עיסוי בשמן קינמון באיזור האגן והגב התחתון מסייע לפתרון בעיה זו.

קינמון מוריד המון:  התבלין שנלחם בשומן הביטני

במחקר צרפתי שנעשה באוניברסיטה בגרנובל נבחרו נחקרים עם השמנה ביטנית שרמות הגלוקוז בדמם עברו במעט את גבול הנורמה אך עדיין לא הוגדרו כחולי סוכרת. במשך 12 שבועות קיבלו חלק מהנחקרים פעמיים ביום תוסף של קינמון, כעבור 12 שבועות היה דמם נקי יותר עם פחות רעלים, עליה בפעילות המערכת החיסונית עליה בנוגדי החמצון של הקינמון ורמת הגלוקוז בדם התאזנה ובמקביל פחת ייצור השומן הביטני.

השפעת הקינמון על לחץ דם

מחקר שנעשה בבית החולים וולפסון על ידי יחידת הסוכרת בדק את הקשר בין אכילת קינמון ובין מדדי לחץ הדם הסיסטולי בקרב חולי הסוכרת. במהלך המחקר קיבלה קבוצה של חולי סוכרת סוג 2 מעל גיל 30 כמות של 1200 מ”ג קינמון ליום. לאחר שלושה שבועות נבדקו לחץ הדם והסוכר של החולים. נמצא כי לחץ הדם הסיסטולי של קבוצת המטופלים בקינמון ירד משמעותית בהשוואה לקבוצה שקיבלה תרופת פלסיבו.

השפעת הקינמון על מחלות כבד

מחקר שנערך באירן ופורסם בכתב העת Nutrition Research קובע קשר בין צריכת קינמון ובין שיפור פעילות הכבד. לפי החוקרים שביצעו את המחקר הקינמון כנוגד חימצון מסייע לשיפור ההתמודדות של הכבד עם אינסולין. מסייע להורדת הסוכר, הכולסטרול ושיפור תפקודי הכבד.

השפעת הקינמון על כאבי ווסת

מחקר אוסטרלי בדק השפעה של קינמון יחד עם עוד מספר תרופות טבעיות על כאבי המחזור. במהלך המחקר נבדקו למעלה מ-3500 נשים מכל רחבי העולם. הנשים שצרכו קינמון דיווחו על ירידה בכאבי המחזור באופן משמעותי. הקינמון שברפואה הסינית מוכר כתבלין מחמם, עוזר לחמם את איזור הרחם ובכך מצליח להפסיק את הכאבים.

השפעת הקינמון על נזלת וצינון

מחקרים שהתבססו על הרפואה הסינית לפיה הקינמון מסייע בחימום הגוף ובכך מקל על תופעותשל מחלות חורף כמו חום, צינון ונזלת. בדקו האם אכן נכון הדבר. הנבדקים במחקרים שנערכו בהודו ובסין קיבלו כל יום כף דבש עם רבע כף קינמון. הם דיווחו על הקלה משמעותית בתופעות ההצטננות, כולל ניקוי הסינוסים והקלה על גרון כואב ושיעול.

קינמון והרזיה

הודות ליכולת של הקינמון להורדת רמות הסוכר בדם הוא מצליח להפחית את האחסון המוגבר של השומן על ידי הגוף. הקינמון מעכב את העברת המזון מהקיבה אל המעי ולכן ישנה הרגשת שובע זמן רב יותר לאחר הארוחה ואז אוכלים פחות. מחקרים מראים כי במיוחד השומן הבטני רגיש להשפעות של הקינמון ובנוסף, הקינמון מעלה את חום הגוף ואת קצב חילוף החומרים וכשזה קורה שורפים יותר קלוריות גם בזמן מנוחה.

איזה קינמון מומלץ לקנות?

הקפידו לרכוש קינמון מסוג ציילון. חנויות רבות מוכרות קינמון מסוג קסיה שמכיל קומארין. רכיב רעיל שבכמויות גדולות עלול לגרום נזקים לכליות ולכבד. הקפידו על קינמון טרי בלבד. תבלין שעמד על המדף והתעפש יכול לגרום יותר נזק מאשר תועלת

יתרונות בריאותיים נוספים של הקינמון

  • עשיר במינרלים: מגנזיום, סידן, מנגן, ברזל וסיבים תזונתיים
  • מרפא שלשולים, צרבות ונפיחות
  • משפר עיכול
  • מווסת לחץ דם
  • מפחית כאב הקשור לדלקת פרקים
  • מסייע במניעת התפשטות של תאים סרטניים
  • מונע היווצרות כיבים בקיבה
  • מסייע בריפוי זיהומים חיידקיים ופטרתיים
  • מוריד את רמות הסוכר בדם
  • מוריד את רמות הכולסטרול הרע LDL
  • מפחית כאבי מחזור
  • מסייע בפוריות האשה מפחית ייצור הטסטוסטרון

הקינמון בראי היהדות

מבחינה היסטורית הקינמון מוכר היטב בעולם העתיק ומוזכר בכתבים עתיקים כבר באלף השלישית לפני הספירה ואפילו לפני כן. הוא הגיע מסין אל מצריים העתיקה ואל ארצות דרום מזרח אסיה, שהיו מוקד מסחר פופולארי בעת העתיקה באמצעות סוחרים שחצו את המדבריות והגיעו גם אל ארצות הים התיכון ובאמתחתם תבלינים אקזוטיים כמו הקינמון.

הקינמון מוזכר בספרות הקלאסית של העת העתיקה ובין היתר בכתביו של הרודוטוס. ביהדות, מוזכר הקינמון בספרי המקרא והתלמוד כצמח קדוש שמשמש לפולחן בבית המקדש, לפיתוי גברים על ידי נשים ולסגולות ויכולות שונות.

“ואתה קח לך בשמים ראש מר דרור חמש מאות וקנמן בשם מחציתו חמשים ומאתים וקנה בשם חמשים ומאתים” שמות ל’ כ”ג

במקרא מופיע הקינמון פעמיים “קינמון עם כל עצי לבונה”.

ונמנה עם הבשמים החשובים ששימשו להכנת הקטורת ומשחת הקודש בבית המקדש.

“עצי ירושלים של קינמון היו, ובשעה שהיו מסיקין בהן, ריחן נדף בכל ארץ ישראל, ומשחרבה ירושלים, נגנזו” כך נאמר במסכת שבת ס”ג א’ בספרות התלמוד. הקינמון נשזר בין סיפורי היהדות מהתורה ועד היום.

הוא נזכר בתיאורים של נשים המפתות את הגברים, כך למשל בספר משלי ז’ י”ז: “נפתי משכבי מר אהלים וקנמון”. מחקרים שנעשו על איזכור הקינמון בתקופת התנ”ך סוברים כי הקינמון המתואר הוא אכן עץ ה-Cinnamonum המוכר שגם צמח וגדל באיזורים כמו מצריים והמזרח התיכון.

השם היווני הוא שם העץ המדעי מאוזכר גם בכתביו של יוסף בן מתתיהו שהעיד כי הקינמון היה אחד מסממני הקטורת בבית המקדש. לפי המחקרים הוא הגיע לארץ ישראל על ידי סוחרים שהגיעו מאסיה.

מחקרים יהודיים אחרים סוברים כי יש הבדל בין הקינמון המתואר במקרא ובין הקינמון שמופיע בספרות חז”ל, שם מוזכרים עצי קינמון שגדלו בארץ ישראל ושימשו למאכל בהמות.